Samen naar School klas

Op UGO hebben we een Samen naar School-klas: een klas waarin leerlingen met een verstandelijke beperking tijdens hun middelbare schooltijd elke dag leerlingen zonder beperking ontmoeten. Daarnaast krijgen ze op hun eigen niveau onderwijs én de zorg die ze nodig hebben. Zo groeien ze op midden in de maatschappij.


In de Samen naar School-klas zitten maximaal 6 jongeren met een verstandelijke beperking. Elke dag ontmoeten ze leerlingen van UGO. Ze sluiten bijvoorbeeld aan bij de kookles, de handvaardigheidsles, bij de techniek- of de muziekles. We kijken samen met de leerling en ouders waar talenten, wensen en behoeften liggen: voor elke leerling maken we een persoonlijk plan. Wanneer een leerling bij een klas aanhaakt, gaat er een begeleider mee.


Hoe ziet een dag eruit?

Arje is 13 jaar en komt op donderdag naar de Samen naar School-klas. Juf Madelon ontvangt hem bij het hek van het schoolplein. Samen starten ze de dag. Daarna volgt hij samen met de leerlingen van UGO kook- en bakles en de muziekles. Hij geniet ervan om samen met andere leerlingen van UGO de pauzes door te brengen. Of hij maakt samen muziek in het muzieklokaal. Je kunt zijn belevenissen lezen in de nieuwsbrieven van stichting Link College:
Button met link: https://www.linkcollege.nl/nieuws/

Nu en toekomst
Stichting Link College is opgericht door Maud Wilms, moeder van Arje. Ze vindt dat haar zoon midden in de samenleving mag opgroeien: om dat te bereiken is juist een gezamenlijke schoolperiode zo belangrijk. De Samen naar School-klas op UGO is gestart op 22 augustus 2022. Dit eerste schooljaar is een start-up fase. Dat betekent dat we rustig starten: op de donderdagen is de Samen naar School-klas geopend van 8.45u tot 13u. Van hieruit bouwen we samen verder. Op de overige dagen gaat Arje naar de Daniël de Brouwerschool in Wilp. In de toekomst willen we de hele week open zijn. Dan kunnen we volledige schooldagen draaien en kunnen leerlingen stage lopen. Dat lukt wanneer meerdere kinderen zich aanmelden en dit avontuur ook aandurven.

Waar werken we naar toe?
Voor iedere leerling maken we een persoonlijk plan. Hierin leggen we gezamenlijk vast op welke manier we aan welke doelen gaan werken. Ouders bepalen mede de persoonlijke leerdoelen en spelen een rol bij stages. Het is mogelijk dat een leerling binnen het VMBO een certificaat haalt voor een bepaald vak. Leerlingen kunnen tot hun 18e onderwijs krijgen binnen de Samen naar School-klas.


Is de Samen naar School-klas op UGO geschikt voor mijn kind?
Check het hier:

Inclusief Onderwijs 2