Even voorstellen... Michel Walburg

Groei, ambitie en kansen bij UDO in Apeldoorn
Sinds 6 januari is Michel Walburg de nieuwe directeur van UDO in Apeldoorn. Met een duidelijke visie en een flinke dosis energie is hij aan boord gestapt bij de school.
Hoe bevalt het na twee maanden? "Ontzettend goed!" zegt hij enthousiast. "Ik ben heel warm ontvangen en voel me enorm welkom. Iedereen is toegankelijk en betrokken. Dat maakt het starten in een nieuwe functie een stuk makkelijker."

De uitdaging: sturen op groei
Michel ziet twee grote uitdagingen voor de school. "Allereerst is er behoefte aan een duidelijke koers. Waar staan we als school voor? Wat willen we bereiken? Die visie moeten we samen neerzetten. Daarnaast draait het om kwalitatief goed onderwijs. De inspectie heeft gezien dat er rust in de school is en dat er goede stappen worden gezet in de onderwijskwaliteit. Maar we kunnen nog groeien in activerende didactiek. Leerlingen moeten nóg meer uitgedaagd worden in de les. Daar zal de komende tijd de focus op liggen en zullen we stappen in gaan zetten.”

Focus op verbetering
Ook op het gebied van kwaliteitszorg heeft de school belangrijke stappen gezet. “We hebben een cyclische aanpak ontwikkeld, voeren lesobservaties uit en zorgen ervoor dat studiedagen en scholing steeds meer gericht zijn op het primaire proces. De inspectie ziet deze verbeteringen, maar geeft ook aan dat dit nog aandacht vraagt. Dit komt mede door personele wisselingen, financiële uitdagingen en het imago van de school. Daarom is een scherpe focus en gezamenlijke inspanning nodig om dit proces te versnellen. Positief is dat de inspectie vertrouwen uitspreekt in het management en ziet dat de neuzen dezelfde kant op staan. Deze waardevolle feedback helpt ons verder bij het bouwen aan een sterke toekomst.”

Kansen genoeg!
Ondanks de uitdagingen ziet Michel vooral kansen. "De betrokkenheid van het team is enorm. Iedereen wil vooruit en zet zich in voor de school. Dat is een geweldige basis. Daarnaast willen we ons onderwijs nog praktischer maken door Sterk Techniekonderwijs meer te integreren en de samenwerking met het bedrijfsleven te intensiveren. Op deze manier kunnen we levensecht leren mogelijk maken."

Waarom UDO?
Michel heeft jarenlang ervaring in het vmbo en was toe aan een nieuwe uitdaging. "De vacature kwam voorbij en ik dacht meteen: dit is iets voor mij. De thema’s sociale veiligheid en onderwijskwaliteit zijn onderwerpen waar ik me eerder mee heb beziggehouden. Ik zag direct kansen en voelde de motivatie om hieraan bij te dragen. En tot nu toe heb ik geen moment spijt gehad!"

Waar staat UDO over een jaar?
Waardegedreven werken op een school betekent dat alles wat er gebeurt – van lesgeven tot de manier waarop docenten, leerlingen en ouders met elkaar omgaan – gebaseerd is op gedeelde waarden. Het gaat niet alleen om wát je doet, maar vooral om waarom je het doet. De ambitie van Michel is helder: "Over een jaar werken we waardegedreven. Dat betekent dat we allemaal – docenten én leerlingen – weten waarom we de dingen doen zoals we doen. Onze visie en missie moeten echt voelbaar zijn in de school. Van de manier waarop we lesgeven tot hoe we met elkaar omgaan."

Een veilige school met een sterke identiteit
Een van de grootste successen van UDO is de sociale veiligheid. “Het is een veilige school, en dat is niet alleen mijn mening, maar ook de conclusie van de onderwijsinspectie. We hebben het afgelopen half jaar veel minder incidenten gehad, en ook de heftigheid van incidenten is afgenomen. Als er iets speelt, handelen we dat op de juiste manier af. Dit is te danken aan een sterk pedagogisch team en een duidelijke aanpak van het managementteam dat er al langer zit. Het zijn vooral de medewerkers en het bestaande managementteam die deze resultaten hebben bewerkstelligd. Dit willen we natuurlijk vasthouden en verder versterken.”

Michel kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. "UDO heeft alles in zich om een fantastische school te zijn en blijven. Samen zetten we die volgende stappen!"

Bekijk hieronder de nieuwste video van UDO en ontdek wat deze school uniek maakt: